Thursday, January 29, 2009

Lahirnya Putera Hati

Assalammualaikum,
Dah lama juga rasanya tak masukkan apa apa dalam blog ni !! maklumla sibuk skit !! hehe sampai dah takda masa nak buang masa kat sini !!

Sebab dah lama sangat tinggalkan blog ni, hari ni tergerak ati lak nak berkongsi cerita dengan kengkawan pasal LAHIRNYA SEORANG LAGI INSAN DALAM FAMILY KAMI !!

Hepy Beb pasal la ni aku dah jadi seorang BaBah(ayah). Isteriku dah jadi seorang MAMA(ibu). Tanggal Tarikh Istimewa 25 Januari 2009 Tepat Jam 8.18pm Lahirlah seorang Putera Yg Sungguh Kacak Macam ayah Babah Dier Seberat 2.5kg!! Kecikkan ?? Bukan Pasal Apa !! Dier Keluar Awal Sangat Hampir 20 hari!! Maklum la deu PATUT 19/02/2009 Tapi Kuar Dulu !! Tak Sabar Nak Tgk Dunia Baby Kami Ni !! Hehehe..

Okiesla Korang !! Ni aku Lampirkan Sedikit Sebanyak Pic Yg aku Ambil Sambil2 Aku Citer Kat Korang Lagi Nanti.. ENJOY !!


Yg Ni Duk Check Pegerakkan Baby Mula2 Sampai Kat Pusat Rawatan



Ni Kain My Wife Pakai Masa Pecah Air Ketuban !! Banjir tu !!







Masa mula-Mula Masuk Wad kul 10.30am


Okies Kengkawan.. Ni Masa Mula2 Sekali Datang Ke PUSAT RAWATAN ISLAM AZ-ZAHRAH Bangi. Masa tu dalam kul 10.30am. Sampai je terus naik tingkat 2, untuk check air ketuban yg dah pecah !! Tu yg ada air kat seluar merah tu air ketuban la tu !! banyak sangat !! sampai ambis tempat duduk kereta pon banjir !! 1 time oh masa tu aku tgk !! punya la banyak !!
Mula Mula Check Pakai Alat Gegar Perut tu !! Hehehe tempat check jantung baby tu !! yg berbelit kat pinggang tu la !! check jantung semua okies !! salur peranakkan pon baru je buka dalam 2cm. So Dier suh masuk wad terus !! sambil 2 nurse cakap INSYALLAH Hari NI bOleh Dah Bersalin !! Paling Lambat pOn 24 jam !! paling awal 12 jam !! untUK baby pertama memang jangka masa yg 2 ditetapkan :)





Sambung Lak Cerita Kita !! Hehe.. Iklan Jap Tadi Tu.. Yg Ni Gamba Dalam Bilik Wad !! Ni kitorang Dah Booking !! So Bila Daftar Terus Masuk Je La !! Kitorang Ambik Package !! Seorang Sebilik !! :)


Okies sambung lagi !! Untuk Pengetahuan korang, Mula2 my wife masuk si nurse dah kasi suntik ubat lawas ( nak suh berak la tu ) hehe.. Seingat saya la my wife duk dalam bilik tu sampai la kul 5 petang. Pastu nurse datang nak bawa my wife g labor room !! Dier kata doktor suruh masuk air untuk kasi sakit !! <-- NAK KASI SAKIT PULAK !! pelik gak bunyinya !! kata doktor nak kasi cepat skit my wife bersalin !! hehe.. Ni Pic Masa duk Dalam Labour Room TU !!







Saat2 Menahan Kesakitan Ni !! Susah Nak citer La !!


video

Labor Room

okies ni aku ada la sempat ambik video sekali masa dalam labour room tu !! kasi je korang tgk !! tak panjang la tapi okies !!
aku ngan my wife duk dalam labour room tu sampai la dalam kul 9am. lepas je video yg aku ambik ni !! my wife dah mula sakit !! dalam 15 minit sekali dier mengerang sakit !! memang seksa masa tu aku tgk dier !! rasa nak ganti je tempat dier.. sambil pejam mata dier duk gengam tangan aku !! perh !! terharu rasanya !! baru aku tau sakitnya nak bersalin ni yer !!

agak lama gak dalam labor room tu !! dalam kul 7.30 my wife dah mula rasa nak teran !! tapi nurse duk suruh hold dulu !! kata dier tak bleh lagi !! kena tunggu buka 10cm sebab ni baby 1 !! dier takut koyak nanti !! bayangkan la !! masa tu baru buka 8cm my wife ni dah tak ingat apa dah rasanya !! duk tahan sakit je !! maklum la sorang lagi umah nak keluar !! abis dier genggam !! tangan aku masa tu takyah cakap la !! rasa dah nak tercabut je dibuatnya !!

tu la tandanya nak bersalin tu sakit !! tak leh nak cakap ngan kata2 la kan !! aku pon tak leh nak gambarkan perasaan wife aku masa tu !! yg boleh aku buat berdoa dan mintak wife aku pon sama2 berdoa !! moga segalanya berjalan lancar !!

tepat jap 8am doktor pon masuk !! masa tu dah memang boleh dah wife aku nak besalin !! duk push2 dah masa tu !! masa tu aku pon memang tak tau nak buat apa !! but aku still cool la !! aku suruh dier push2 gak !! tak sampai ati sebenarnya beb !! bukan pasal apa !! tgk keadaan wife macam tu !! memang tau sakit !! masa push2 tu la aku dapat saksikan LIVE macam mana baby kuar dari perut ibunya !! aku nampak kepala yg dliputi rambut2 halus !! masa tu la doktor suruh push2 aku rasa 4 kali wife aku push !! doktor gunting skit !! terus keluar INSAN YG BERNAMA MUHAMMAD ADAM RIFQI ke dunia pada pukul 8.18pm !! :)


MUHAMMAD ADAM RIFQI

Tarikh Lahir : 25 Januari 2009

Masa Lahir : 8.18 pm

Tempat Lahir : Pusat Rawatan Islam Az-zahrah


Ni la pic yg mula2 sekali lepas dier diazankan !! muka still tembam2 lagi kan !! huhuhu.. tersentuh hati beb bila aku mula2 azankan anak aku ni !! mana taknya !! masa aku angkat dier dier duk nangis !! mata tak leh nak buka lagi !! Pertama kali aku laungkan azan ke telinganya masa tu mata dier terbuka 2 2 belah !! automatik tangisan dier pon berhenti !! syahdunya beb rasa !! hanya Allah je tahu perasaan aku ini !! betapa gembiranya aku masa tu !!

Pengalaman ni memang payah la nak rasa bagi sesetengah org. Aku rasa sapa yg ada peluang tgk peluang keemasaan ini gunala dengan sebaik2nya !! mesti ada yg insaf dan simpati dengan apa yg dilalui detik kelahiran itu !! dan yg paling PENTING AKU DAH MERASAINYA sendiri !!

2 comments:

NuRuL 'AiN said...

hai....TAHNIAH eh coz dpt baby boy..comel sgt2 la..name pun best sgt
to lee : aku doakan ko dpt jd babah yg baik n bertanggng jwp ok

- P o W e R oF L o V e - said...

HERM..teruja LAA Plak rasa..nak besalIn SepTember nie..TGK liZA....BEGITU SENGSARA nyaa nak besalin..hilang rasa segalanya..sib bek dapat HUBBY cukup take care...still di tepi even di saat yg cukup mencemaskan....nyway TAHNIAH dapat baby Boy ensem Tue...cam BABAH dia....ehehehee